Az ózon kémiai tulajdonságai


Az ózon (O3) tompaszög alakú enyhén poláris, 3 oxigén atomból álló instabil molekula. Az ózon és az oxigén egymás allotróp módosulatai.


Allotróp módosulat: Egy kémiai elemeket azonos halmazállapotú, de többféle molekula szerkezetű vagy különböző kristály szerkezetű változatban való előfordulását allotrópiának nevezzük. Az allotróp módosulatokban az atomok elrendeződése eltérő.

Instabil molekula, emiatt közönséges oxigén molekulára (O2) és egy atomos, rendkívül reagens, ún. nascensz oxigénre bomlik.

Az egyik legerősebb oxidálószer. Ha oxidálható anyaggal érintkezik, már alacsony hőmérsékleten is, akkor azonnali robbanásszerű bomlás jön létre. Az oxidálható anyagok, beleértve az alkének, a benzol és más aromás vegyületek, gumi, dicyanogen, bróm- dietil-éter, dintrogen tetroxid, nitrogén-triklorid, hidrogén-bromid és tetraluorohydrazine az ózonnal könnyen reagálnak, és spontán lebomlanak normál külső hőmérséklet mellett.

Ennek a tulajdonságának köszönhetően az ózon az egyik legerősebb fertőtlenítő hatású anyag. Ha bármiféle mikroorganizmussal kapcsolatba kerül (pl.: baktériummal, penésszel, gombával, vírusokkal, szagot okozó elemekkel v. oxidálható anyagokkal) akkor azonnal megsemmisíti v. csapadék formájában oxidálja azt és ezáltal kiszűrhetővé teszi.

Az oxidálási folyamat az ózonnal olyan eredményes, hogy a mikroorganizmusok nem tudnak immunitást felépíteni, nem úgy, mint ahogy a hagyományos vegyszerekkel előfordulhat.