IPARI LÉGKEZELŐK ÉS SZELLŐZŐRENDSZEREK FERTŐTLENÍTÉSE

Az ózon a leghatékonyabb környezetbarát és vegyszermentes fertőtlenítő eljárás.
Az élelmiszer előállító, feldolgozó valamint vendéglátó és szolgáltató egységben működő légkezelő rendszereknél is hatékonyan és biztonsággal alkalmazható!

MIÉRT SZÜKSÉGES A SZELLŐZŐRENDSZEREK TISZTÍTÁSA?

A különféle légkezelő szellőzőrendszerek vezetékhálózatában a szűrőbetétek minőségileg megfelelő rendszeres cseréje ellenére is a vezetékek falán már 1-3 éves használat után alig látható szennyeződés rakódik le. Ennek mértéke még az olyan hálózati szakaszokban is jelentősebb mértékű lehet, ahol az áramlási sebesség vagy áramlási irányának változtatására is lehetőség van. A lerakódott anyag vegyes kémiai összetételű, általában szilárd, és esetenként elég nehezen is észlelhető. A kis mennyiségű lerakódások veszélyességét a nagy aktív felület adja, amely kiváló táptalajt biztosít a különféle baktériumok, penészgombák, csírák megtelepedésére. A folyamatos páradús közegben ezek gyorsan elszaporodhatnak, és a keringetett levegővel a szűrőkön is átjutva bekerülnek a belső terekbe, így számottevő egészségügyi kockázatot hordozva. A légkezelő rendszerek rendszeres fertőtlenítése jelentősen csökkenti a légúti megbetegedések kockázatát.

Az eljárás alkalmazása légkezelő rendszerek esetében


Nagy teljesítményű ipari ózongenerátort csatlakoztatunk a légkezelő rendszerhez egy erre a célra kialakított csatlakozási ponton. A rendszer működésével egyidejűleg nagy koncentrációban és erős légárammal ózont juttatunk a rendszerbe. Az ózondús levegő feltölti a rendszert és fertőtleníti a vezetékeket illetve a légkezelő szűrőbetéteit, hűtőbordáit. A megfelelő ózonkoncentrációt speciális műszerrel ellenőrizzük a rendszer több pontján. A befúvó nyílásokon keresztül ózon jut a belső terekbe fertőtlenítve azok levegőjét is. (nincs visszafertőződés) Az eljárás befejeztével a légkezelő rendszer segítségével szellőztetjük át az épületet folyamatosan ellenőrizve az ózon koncentrációt. Az eljárás befejezését követő 3. órában az épület használatba vehető.

Az egészségügyi intézmények, élelmiszeripari üzemek alapvető higiéniai követelménye a tiszta és kórokozóktól mentes környezet. Az ózon aktív oxigénes sterilizáló hatása és alkalmazásának hatékonysága sok esetben felülmúlja a vegyszerekét és nagy előnye, hogy nem hagy hátra semmilyen káros vegyszermaradványt.


Környezetbarát légtechnikai fertőtlenítő eljárásÓzonos eljárással rövid idő alatt hatékonyan fertőtleníthető a vezetékhálózat teljes hossza és egyidejűleg a rendszerben lévő szűrőbetétek is. Az ózonos fertőtlenítés 99.99% hatékonysággal pusztítja el a baktériumokat, vírusokat és gombákat valamint a növényi eredetű allergéneket is.

Az ózonos fertőtlenítés előnye a hagyományos fertőtlenítő eljárásokkal szemben


Az ózonos fertőtlenítés alkalmazása egyszerű, és rendkívül gyorsan eléri a kívánt hatást. Előnye, hogy gyorsan bevethető és biztonsággal alkalmazható, a kezelés után nem marad semmiféle maradványszer.

A légtechnikai rendszerek kórokozói: /Az Aspergillus gomba/


Az Aspergillus nevű gomba által okozott betegség, mely általában a tüdőt érinti. Az Aspergillus igen elterjedt, gyakran megtalálható komposzt gödrökben, szellőző csatornákban és a levegővel szálló porban. A spórák belégzése az aszpergillózis elsődleges oka. Az aszpergillózis a szervezetben általában a levegővel érintkező, nyitott helyeket kedveli, például olyan üregeket, melyek a tüdőben korábbi betegség kapcsán képződtek (kavernákat). A fertőzés a hallójáratokat és az orrmelléküregeket (szinus) is megtámadhatja. Az orrmelléküregekben és a tüdőben a betegség kerek csomó alakot (aspergilloma) ölt, ami gombafonalakat, véralvadékot és fehérvérsejteket tartalmaz összegabalyodva. E gomba-labda fokozatosan nő, és elpusztítja a környező tüdőszövetet, de általában nem terjed más területekre. Ritkább eset, hogy az aszpergillózis nagyon rosszindulatúvá válik, és a tüdőben gyorsan szétterjedve a vérrel sokszor eljut az agyba és a vesébe. E gyors terjedés elsősorban a károsodott védekezőrendszerű betegekre jellemző. Az Aspergillus nem csak fertőzést, hanem túlérzékenységet is képes okozni, ha a bőrön vagy a nyálkahártyákon megtelepszik. (Forrás: dr.info.hu)

FONTOS INFORMÁCIÓ

Az ózonos kezelésnél a kívánt hatás eléréséhez megfelelő ózonkoncentráció és behatási idő szükséges. Ezek méréséhez speciális műszerre van szükség amellyel Magyarországon csak a mi kollégáink rendelkeznek. A műszeres mérés nagyon fontos része az eljárásnak mert csak a megfelelő értékek biztosítják a kívánt eredmény elérését, valamint a kezelés után a mérőműszer segítségével állapítható meg, hogy a kezelt helyiségek biztonsággal használatba vehetők.
A megfelelő műszeres mérés hiányában sem az eljárás hatékonysága se az eljárás biztonsága nem biztosított.

BIZTONSÁG ÉS GARANCIA

BIZTONSÁG

A fertőtlenítő eljárások egyik fontos kérdése az eljárás hatásai a kezelt területen mind az élőlényekre mind a berendezési tárgyakra, gépekre, műszerekre tekintettel.

Az ózontechnológiás fertőtlenítő eljárás a legbiztonságosabb eljárás a környezetre vonatkoztatott következményeit tekintve. A kezelés nem károsítja a berendezési tárgyakat, műszereket (kivétel: ezüst, kaucsuk gumi). A kezelés befejeztével az ózon önmagától is lebomlik és nem hagy hátra semmilyen maradványszert. A kezelés időtartama alatt a kezelt helyiségben nem tartózkodhat élőlény (növények kisállatok, ember), de a kezelés végén a helyiség akár azonnal vagy rövid időn belül használatba vehető. (A várakozási idő függ attól, hogy a kezelés tartalmaz e ózonlebontó ciklust)

GARANCIA

A fertőtlenítő eljárás hatékonyságához a két legfontosabb tényező a behatási idő és a koncentráció mértéke. Ezek a pontos megállapításához - figyelembe véve a probléma jellegét - a terület nagyságán, a hőmérsékleten és a páratartamon alapuló matematikai számítás szükséges. A kezelés elvégzését minden esetben ilyen kalkuláció előzi meg. Az eredmény ellenőrzését egy megelőző és egy záró biológiai méréssel is kontrolláljuk.

A mérésről itt olvashat bővebben>>

Válassza cégünket, válasszon szakértő szolgáltatót

Az ipari és a lakossági ózonos fertőtlenítés terén a legnagyobb tapasztalattal rendelkező cég vagyunk Magyarországon! Professzionális gépeink, és a több éves szakmai tapasztalat a garancia arra, hogy a ránk bízott feladatott megfelelően végezzük el. Az ózonos kezelésnél a kívánt hatás eléréséhez megfelelő ózonkoncentráció és behatási idő szükséges. Ezek méréséhez speciális műszerre van szükség amellyel Magyarországon csak a mi kollégáink rendelkeznek. A műszeres mérés nagyon fontos része az eljárásnak mert csak a megfelelő értékek biztosítják a kívánt eredmény elérését. Munkatársaink különösen ügyelnek a tisztasága és a higiéniára ezért a helyiségbe lépéshez lábzsákot használnak. Az ózon alkalmazása felelősségteljes feladat, és mi ehhez mérten járunk el.
- Kovács Zoltán üv.-