Ózon a természetben


Az ózon megtalálható a természetben a talaj vegyületeiben, a vízben és az ózonpajzsban ahol mintegy 30 km magasan 10–25 km vastag finom eloszlású gázréteget alkot. Ez védi meg a földfelszínt a Nap káros ibolyántúli sugárzásától.

Ózon a természetben
A légkörben úgy jön létre, hogy az ultraibolya-sugárzás hatására egy oxigénmolekula felbomlik oxigénatomokra: Az így keletkező oxigénatom ütközik egy oxigénmolekulával, és ózonmolekulát hoz létre. Az ózon elnyeli a káros ultraibolya sugarakat, - ami bőrrákot, vakságot és az immunrendszerünk károsodását okozhatja.

A magas légrétegekben az ózon keletkezése és elbomlása egy időben játszódik le. Ha idegen anyagok nem szennyeznék ezeket a rétegeket, akkor az ózonnak a földtörténet során kialakult mennyisége állandó lenne, azonban a mindennapi emberi tevékenység során sok olyan anyag kerül a levegőbe, amely az ózon bomlását gyorsítja megbontva ezzel ezt a kényes egyensúlyt ami a földi élet fenntartásához szükséges.
Az természetben keletkező ózont gyakran azonosítják - tévesen - a szmoggal. Tény, hogy a kipufogógázok, a nitrogén-oxidok hatására is növekszik az ózon mennyisége a felszínközeli légkörben, de sokkal inkább részt vesz a légszennyeződés lebontásában mint amennyire szerepe van a létrejöttében.