Nemzetközi engedélyek az ózon alkalmazására


Az ózon rendelkezik a GRAS minősítésselAz egyesült államokbeli FDA (Food & Drug Administration) engedélyezte az ózon, gáz halmazállapotban, vagy oldott formában, antimikrobiális hatóanyagként való használatát az élelmiszergyártásban (pl. hús, tojás, hal, sajt, gyümölcsök és zöldségek).
Az ózon megkapta a GRAS minősítést (általánosan biztonságosnak minősítve), így használható az emberi egészségre ártalmatlan adalékanyagként is az élelmiszer gyártás során.

A National Organic Program (NOP) az USDA által kezdeményezett új, Egyesült Államokbeli mezőgazdasági szabályozás is engedélyezi az ózon, mint aktív felülettisztító használatát olyan (műanyag és rozsdamentes acél) felületeknél, amelyek közvetlenül érintkeznek az élelmiszerrel (amely az érintkezés után további öblítést nem igényel és kémiai maradványoktól mentes).

Az Olasz Egészségügyi Minisztérium az 1996. Július 31-én elfogadott 24482 számú határozatában jóváhagyta az ózon fertőtlenítő célú használatát a baktériumokkal, vírusokkal, spórákkal, penészekkel és por atkákkal szemben. A rendeletet külön kiemeli, hogy a bizottság hivatalos állásfoglalása alapján, a sajt érlelésére használt helységek ózonnal történő kezelése biztonságos és a kívánt eredményt teljesíti.

Európában az ózon élelmiszerekkel való használata 2003-ban kezdődött a víz palackozásakor történő fertőtlenítés és sterilizálás bevezetésével. A European Food Safety Authority Comission által 2003. Május 6-án kibocsátott 2003/40/EC direktíva felállított egy listát, mely a különböző ásvány- és forrásvizek ásványi anyag tartalmát és címkézését szabályozza. A 80/777/EEC kiegészítő rendelet 4. cikkelyének első bekezdésének b.) pont kimondja: ”azt az eljárást, hogy a vasat, mangánt, ként és arzént kiválasszák bizonyos ásványvizekből az ózonnal dúsított levegő használatával”, az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerekkel használhatónak minősíti, és rá vonatkozóan alkalmazhatóvá teszi a bizottság korábban elfogadott, az élelmiszer láncra és állati egészség megőrzésre vonatkozó feltételeit”.

A ózont az European Food Safety Authority Comission által 2003. Május 6-án kibocsátott 2003/40/EC direktíva az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerekkel használhatónak minősíti, és rá vonatkozóan alkalmazhatóvá teszi a bizottság korábban elfogadott, az élelmiszer láncra és állati egészség megőrzésre vonatkozó feltételeit.