Az ózon biológiai hatása


Az ózon rendkívül erős oxidálószer, mely a biológiai molekulaszerkezeteket károsítja, a szerves kötésekben lévő szénatomok kettős kötéseinek megbontásával. A sejtmembránok telítetlen zsírsavaival, glikoproteinjeivel, glikolipidjeivel és aminósavjaival lép reakcióba. A hatás függ az ózon koncentrációjától, a behatás idejétől. A kettős szénatom kötések szétszakadása következtében az enzimek és fehérjék, de ugyanakkor a baktériumok, gombák és vírusok inaktiválódnak, fertőzőképességük megszűnik. A kettős kötések megbontásával a baktérium membránon keresztüli anyagcserét biztosító és a sejt reprodukciójához szükséges enzimeket blokkolja.
A baktérium és gomba membránokkal és a vírus kapszidokkal ellentétben az emberi szöveteket csak tartós behatási idő után és csak korlátozottan károsítja. Ha a nemzetközi irodalmat áttekintjük, számos tudományos cikk foglalkozik az ózon csíraölő hatásával, és a gyógyászatban történő egyre szélesebb alkalmazásával.
Az ózon fertőtlenítő képessége és behatási ideje a legismertebb kórokozókra>>

Az ózon hatása a baktériumokra és vírusokra


Az ózon erős baktericid (baktériumölő), virocid (vírusölő) hatás hátterében a szétváló ózonból keletkező aktív oxigén oxidáló hatása áll. Az ózon megbontja a baktériumok sejthártyáját, a foszfolipidek és lipoproteinek oxidálása által: Egy ózon molekula érintkezésbe kerül a sejtfallal. Az érintkezés következtében létrejövő robbanásszerű oxidációs reakció következtében lyuk keletkezik a sejtfalon. A baktérium kezdi elveszti alakját, miközben ózon molekulák létrehoznak további lyukakat a sejtfalon. A másodperc tört része alatt több ezer ózon molekula ütközik a bakteriális sejtfalba és a sejt elpusztul. A vírus mikroszkopikus biológiai organizmus, amely nem sejtes szerveződésű és csak más élőlények sejtjeiben, parazitaként képes szaporodni. A vírus nukleinsavból (DNS vagy RNS) álló genomból és azt körülvevő proteinköpenyből, a kapszidból áll. Az ózonmolekulák a vírus kapszidjait károsítják, így azok képtelenek lesznek a sejt membránokhoz kötődni, továbbadni a fertőzést.

Az ózon hatása a szagokra


Ha az ózon szagmolekulákkal találkozik, az extra oxigénatom reakcióba lép vele és azonnal elpusztítja, illetve teljesen oxidálja azokat. A reakció következtében a szagmolekula megsemmisül, az ózon oxigénné alakul. Az ózon kezelés alkalmazható bármilyen lakás, szoba, ház, iroda, üzlet, autó, hajó, lakókocsi belső terének a szagtalanítására.­ Eltérő sebességgel oxidálja a különböző illat és szag anyagokat, de ­például viszonylagosan alacsony koncentráció elég a szag eltüntetéséhez.

Hogyan hat az ózon a dohányfüstre?


Az Ózon megszünteti a fenol gázok által okozott irritációt.
A fenol gázok, láthatatlan részei a dohányfüstnek. Ezek a gázok okozzák azt a kényelmetlen érzést, amikor a bántó dohányfüst "csípi" az ott tartózkodók szemét, és e mellett hosszan tartó, mindent átható kellemetlen szagot árasztanak. Az ózon teljes mértékben megszünteti a dohányfüst szagot, és jóval hatékonyabb, mint a csupán látható részecskék kiszűrésére alkalmas elektromos légszűrők vagy a szagokat csak időlegesen elfedő illatosító spray-k. Az ózon mint szagtalanító vegyület legnagyobb előnye más eljárásokhoz képest, hogy a szag forrásának lebontásával képes véglegesen megszüntetni a szagot. A hatékonysága annak a függvénye, hogy az ózon milyen mértékben lép érintkezésbe a szagmolekulákkal.

Az ózon hatása a penészgombákra


A penész egy élő szervezet. Ha meg akarunk szabadulni tőle akkor nem elég ha csak a penésztelepeket tüntetjük el, a spórákat is el kell pusztítani, mert e nélkül a penész hamar újra megjelenik! A dohos szagot okozó penész gyakran még nem látható amikor már a szagát érezzük a levegőben. Nagyon fontos, hogy ha a dohos szagot meg akarjuk szüntetni akkor a penészt mindenhonnan el kell távolítani. Ez általában a nehéz feladat, mert a penész gyakran bújik meg a szekrények mögött vagy más nehezen hozzáférhető helyeken. Az élő penész festéssel nem tüntethető el véglegesen. Ha az elő penészt lefesti, akkor az nagyon hamar átjut a festékrétegen és tovább terjeszkedik!
Számos esetben úgy igyekeznek a penészképződést megelőzni, hogy a penészgombák növekedését, szaporodását gátló anyaggal impregnálják a tapétát, a parkettát vagy ilyen anyagot kevernek a falfestékhez. Ezek a penészképződés megakadályozása szempontjából kétségtelenül hasznos megoldások azonban más irányú veszélyeket rejthetnek magukban: kipárolgásuk esetleg egészségkárosító lehet. Ennek legnyilvánvalóbb példája a formaldehiddel impregnált tapéták és parketták, amelyek jelentős a formaldehid kibocsátása.
Az ózon elpusztítja a penészgombák spóráit, megakadályozza ezzel a szaporodásukat. A kifejlett - látható - penészgombákkal szemben az ózon felületi hatást fejt ki és a növekedésüket gátolja. Rendszeres ózonkezelés a penészgomba számára ideális környezetben is képes visszatartani az elszaporodását. Fontos tudni, hogy a kezelés során a penész elpusztul porózussá válik, egyszerűen letörölhető de továbbra is látható marad, utólagos eltávolítást igényel. Ha az ózonos penészmentesítés után a környezeti tényezők még mindig fennállnak, a penész ismét kifejlődhet.
 
 

Az ózon hatása a poratkákra


Az ózon gáz halmazállapotú és kétszer nehezebb mint a levegő, ezért beszivárog minden apró repedésbe, résbe a padlón, a szövetekbe, kárpitokba, az ágyneműk és a matrac belsejébe is. Rövid idő alatt elpusztítja az ezeken a helyeken élő különféle atkákat azzal, hogy roncsolja a légzőszervüket. Egyedülálló hatása a vegyszerekkel szemben, hogy az ózon oxidálja az atkák ürülékét is ami leginkább felelős a porallergia tünetek kiváltásáért. Az ózon nagyobb hatékonysággal pusztítja el az élősködőket mint más eljárások. Az eljárás teljesen vegyszermentes és veszélytelen az emberre. A hálószoba ózonfriss kezelésével ágynemű is friss illatú és higiénikus lesz.