Mikroorganizmusok gyors kimutatása biológiai méréssel


Ami a szemnek láthatatlan.. műszerünkkel azt is megmutatjuk!

Mire jó ez a mérés?


Környezetünkben folyamatosan jelen vannak a különféle gombák, baktériumok, vírusok. Minél nagyobb számban vannak jelen, annál nagyobb veszélyt is jelentenek. Nagyon nem mindegy tehát, hogy környezetünkben milyen mennyiségben vannak jelen ezek a kórokozók. A biológiai méréssel megállapíthatjuk az életképes baktériumok, vírusok, gombák valamint az étel maradékok, allergének jelenlétét és mennyiségét az adott felületen.


A mikroorganizmusok kimutatása tenyésztéssel


A mikroorganizmusok jelenléte kimutatható hagyományos módszerrel: az úgynevezett tenyésztéses eljárással is amikor a kenet mintát egy steril petricsészébe helyezik megfelelő táptalajra és hagyják elszaporodni. Az eredményre ebben az esetben 1-2 napot biztosan várni kell. (Ezt a módszert ezért mi nem alkalmazzuk)

A képen: Gyermek tenyér - tenyésztett bakteriális lenyomata - játék után baktériumok a tenyéren


Az általunk használt gyorsteszt

AZONNALI EREDMÉNY: Az általunk használt lumineszcenciás ATP+AMP mérést alkalmazó Lumitester higiéniai monitoring készülék - egy szabadalmaztatott módszer használatával - lehetővé teszi az élelmiszer- és mikrobiológiai eredetű szennyeződések, mikroorganizmusok gyors felismerését és számszerűsítését azonnali eredménnyel.

A mérés mindössze 20 másodpercet igényel!A biológiai mérés folyamata:


1. Egy speciális, steril pamut törlő pálcát (narancssárga) megnedvesítsünk folyó víz alatt.
2. A pálcával néhány húzással át töröljük a felületet: Mintavétel.
3. Pálcát behelyezzük a készülékbe és elindítjuk a mérést.

A műszer kijelzi számszerűen RLU = Relative Light Unit (relatív fény egység alapján) a kórokozók jelenlétét és mennyiségét.

A kontroll mérést a ózonfriss fertőtlenítő eljárás után ugyanazon a ponton végezzük a pontos viszonyítási alap megteremtéséhez. Az RLU értékek közötti különbség a fertőtlenítő eljárás eredménye!


Miért fontos a mérés?


Ez a mérés egy általános higiéniai állapot fenntartásának ellenőrzéséhez hasznos segítség - elsősorban közületek, kiemelten élelmiszer előállítással, kezeléssel foglalkozó üzemek részére, de kiváló eszköz arra, hogy gyorsan ellenőrizhetjük az elvégzett ózonfriss higiéniai kezelés eredményességét is. Bár az ózonos fertőtlenítés - így az ózonfriss technológia - hatékonyságát számos tudományos kutatás igazolja, mégis a mérés bizonyságul lehetőséget ad a kézzelfoghatóbb számszerűsített eredmény igazolására.

A rendszeres mérés élelmiszer előállító üzemek részére különösen ajánlott!
Az ételmérgezések fő oka a keresztreakciók, melyeket a nem megfelelő vagy hatástalan tisztítás okoz. A teszt kitűnő eszköz a higiéniai ellenőrzésre, hogy ezzel időben felismerje a veszélyt és megfelelő intézkedéssel megakadályozza az ételmérgezést.

Amikor étel maradvány van jelen, akkor az egy lehetőség a mikroorganizmusoknak, hogy gyorsan elszaporodjanak. Az általános tenyésztéses mérés csak a mikroorganizmust mutatja ki, míg az általunk alkalmazott ATP+AMP módszer detektálja az étel maradványt is, nagyobb biztonságot nyújtva ezzel.


Mit mond a biológiai mérés eredménye?


Megmutatja környezetünk tisztaságát, ezzel akár azt mennyire vagyunk veszélyben.

Közvetlen környezetünkben - így otthonunkban, munkahelyünkön is - a kórokozók elszaporodása megbetegedésekhez vezet. A betegséget okozó baktériumokat, vírusokat a beteg ember a használati tárgyakon továbbadja az utána jövőnek. A fertőzés hamar elterjed. A betegséget minden esetben csak az emberen kezeljük, a környezetünket rendszerint “elfelejtjük” megtisztítani tőle, így engedve teret az újrafertőzésnek. Ebben az esetben is igaz az a megállapítás, hogy a gyógyítás sokkal drágább mint a megelőzés.


Mi a tiszta állapot?Tény, hogy teljesen steril - azaz számszerűsítve LRU=0 eredménnyt - adó fertőtlenítő eljárás nincs. A kórokozókat tekintve is tisztának tekinthető állapot az alábbi értékek szerint elfogadott:

Mérés számszerűsített eredménye
Lakásban, irodában:

sima felszíneken (pl. fém, üveg, gránit, kerámia, stb) mért eredmény - 200 RLU
Egyenetlen felszínű, porózus, karcolásokra érzékeny felületek pl. műanyag dolgok, kezelt fa felületek, textilek
- 500 RLU

Fontos megjegyzés: Ezek az általános higiéniát jelentő ajánlott értékek. A legyengült immunrendszerű emberek (pl. idősek, betegségből lábadozók) számára alacsonyabb érték ajánlott, míg a hétköznapi életvitel során magasabb érték is elfogadott lehet.

Ami nem tiszta:


Érdekességként - saját mérési eredmények alapján - (elrettentő) példának említjük az alábbit: