Az ózon nem szmog!


A média rendszerint minden hozzáértést és tudományos alapot nélkülöző kommunkiációjával, vagy talán az egyszerűség kedvéért rendszerint a szmogot az ózonnal azonosítja.


Egyre gyakrabban halljuk, hogy bizonyos területeken a levegő szennyezettsége meghaladja az egészségügyi határértéket és magas az ózonkoncentráció. Azt sugallják ezzel, hogy az ózon is az egyik "rosszfiú" a szmogot alkotó csapatban.


EZ ÓRIÁSI TÉVEDÉS - VAGY INKÁBB FÉLREVEZETÉS


Mindenképpen szeretnénk eloszlatni ezt a tévhitet néhány mondatban:

Mi a szmog?

A szmog legtöbb problémát okozó alkotórésze ipari tevékenységekből, az autók szénmonoxid kibocsátásából, kénből, mikroszkopikus részecskékből, savas párákból és nitrogén összetevőkből áll. Ezek az alkotóelemek egyenként önmagukban is károsak, egyesülve azonban különösen veszélyesek.

A természet közbelép


Amikor az ember szennyezi a levegőt, a természet megpróbálja azt megtisztítani úgy, hogy létrehozza az ózont és az érintett területen lebontja a légszennyeződést. A természet a nap energiáját használva reagál ezekre az összetevőkre ezért nő a levegőben az ózonkoncentráció. A folyamat egyszerű: Egy szmogos környezetben az ózon koncentrációjának növekedése - miközben ez a koncentráció az emberekre akár már zavaró hatású - ténylegesen lebontja a fent említett szénhidrogén, kén -és nitrogén vegyületeket és a szennyezés mértéke csökken. Ez a jelenség hasonló a test immunrendszeréhez, ami fehér vérsejt-szám növelésével válaszol egy fertőzésre. A természet hasonló módon teszi ezt, fokozott ózonkoncentrációval harcol a szennyezés ellen.
Tehát az ózon, nem a szmog egyik alkotóeleme, hanem a természet válasza a statikus légkörben megjelenő magasabb koncentrációjú szennyeződések ellen. Az, amit ózon szmognak neveznek, ténylegesen különböző mérgező vegyi anyagok összetétele és nem maga az ózon. A természetben található ózon nem alkotóeleme, hanem oxidálószere -lebontója- ezeknek az összetevőknek.
Minél több káros vegyi anyag kerül a levegőbe, a természet annál nagyobb erőkkel próbál szembeszállni velük. Ez az oka az egyre magasabb ózon szinteknek!

Összegzés:


Az ózon biztosítja az életet a Földön! Gondoljunk csak arra, hogy megvédi a földet a káros UV sugaraktól, de más jótékony hatásait is számos tudományos kutatás alátámasztja. Az a tulajdonsága, hogy rövid idő alatt önmagától is tiszta oxigénné alakul végképp igazolja, hogy önmagában nem is lehet okozója olyan problémáknak amit neki tulajdonítanak. Mindez érdemessé teszi arra, hogy "jótevőként" nem pedig rosszként gondoljunk rá.
Az ózont elítélni az emberiség által létre hozott szmogban lévő magas koncentrációja miatt olyan, mint bevenni egy egész doboz gyógyszert és az így kiváltott hatás alapján ítélni el azt, mint veszélyes kábítószert ami káros a szervezetre.