Az ózon biztonságos!


Ha megfelelően kezeljük, és ésszerű biztonsági óvintézkedéseket követünk, az ózon a legbiztonságosabb fertőtlenítő anyag, amit napjainkban használnak.
Az ózon biztonságos vegyszermentes, 100% környezetbarát fertőtlenítőszer, és szagtalanító, légtisztító vegyület.


Az ózon semmiféle maradványt nem hagy maga után. Rövid idő alatt magától is visszaalakul oxigénné és egyszerűen eloszlik a levegőben, maradandó káros anyagok, és a környezet degradációja nélkül. Az ózonfriss technológia olyan berendezést használ amely már a kezelés folyamatában visszaalakítja az ózont tiszta oxigénné, ezért a kezelt helyiség használatba vehető rögtön a kezelést követően és nincs egészségügyi várakozási idő.

Az emberek 0,01 ppm ózonkoncentrációt szagról már érzékelnek. 0,01 ppm alatti ózonkoncentráció az Egészségügyi Minisztérium szerint semmilyen káros hatással nincs az emberi szervezetre maximum 10 órán át tartó érintkezés esetén. A minisztériumi forrás szerint minden kellemetlen tünet (kiszáradt száj, légutak irritációja) az ózonnal érintett terület elhagyása után rögtön elmúlik, mindennemű következmény nélkül.
Az olyan ritka eseteket kivéve, amikor az ember hosszasan van kitéve magas koncentrációjú ózon hatásainak (több órán keresztül 2-3 ppm koncentráció mellett), az ózonnak való kitétel fizikai tünetei akutak és természetüknél fogva átmenetiek. Mindemellett mindenképpen kerülendő a koncentrált ózon direkt belégzése.

Ezért FONTOS hogy ha az ózonos fertőtlenítő eljárást olyan berendezéssel végzik, amely nem rendelkezik ózon lebontó ciklussal, akkor a kezelést követően hosszabb-rövidebb szellőztetésre van szükség mielőtt a helyiséget használatba veszi, azonban vegye figyelembe, hogy a szellőztetés csökkenti a kezelés hatékonyságát is. Ezért mi kizárólag olyan berendezést használunk amely rendelkezik ózon lebontó (oxigénné alakító) ciklussal!

Tulajdonságai miatt az ózon gázt nem szabályozzák, és nem vetik alá olyan szigorú biztonsági előírásoknak, mint amelyek az egyéb, például a helyszínen tárolt, sűrített oxidáló gázok felhasználására vonatkoznak.

 
 

Az ózon nem biocid hatóanyag, nem szerepel sem az Európai Unió által jóváhagyott biocid hatóanyagok jegyzékében, sem a felülvizsgálati programba felvett hatóanyagok között. Ezért ózon fertőtlenítő anyagként való felhasználása nem engedély köteles az EU-ban, így Magyarországon sem.